Анализа ефеката примене поједностављеног система за ангажовање сезонских радника у пољопривреди

20.07.2021.

У оквиру активности глобалног програма „Миграције за развој“ (ПМЕ) који у оквиру Немачке развојне сарадње спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), у периоду од 19. јула до 20. августа, Агенција за стратешка истраживања ИПСОС спроводиће анализу примене система за електронску пријаву сезонских радника у пољопривреди који се користи од јануара 2019. године.

Истраживање ће обухватити послодавце који користе портал www.sezonskiradnici.gov.rs за потребе радног ангажовања сезонских радника на целој територији Србије. Циљ анализе је да се сагледају ефекти примене коришћења система за ангажовање сезонаца, добију подаци о структури радника као и да се сагледају користи за раднике из њиховог угла. Током истраживања анкетари ће обилазити пољопривредна газдинства и интервјуисати раднике на самом терену. Изабрани послодавци биће контактирани преко телефона и електронске поште од стране Агенције ИПСОС како би се договорили око датума анкетирања. Овим путем молимо све послодавце да омогуће истраживачима да на самом терену интервјуишу њихове раднике.

Глобални програм „Миграције за развој“ (ПМЕ) део је шире иницијативе под називом „Повратак у нове шансе“, коју финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ). Циљ програма је подршка социјалној и економској интеграцији повратника и локалног становништва/потенцијалних миграната. Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру – ДИМАК, основан у Србији у оквиру програма ПМЕ 2016. године, корисницима нуди индивидуално саветовање и информисање и за њих организује различите обуке професионалне квалификације и преквалификације.

Међу осталим, услуге посредовања у запошљавању на сезонским пословима ДИМАК успешно нуди већ две године и са овим праксом ће наставити и у наредним годинама.

За више информација о услугама и Програму, посетите Фејсбук страницу DIMAK Srbija, као и веб-сајт Startfinder, који пружа информације о раду, образовању и животу и саветодавним центрима за (ре)интеграцију становништва у Србији и осталим земљама у којима се спроводи Програм.