Послодавци прихватили електронску пријаву сезонских радника

27.01.2021.

Две године трајале су припреме за успостављање система електронског пријављивања сезонских радника у пољопривреди, али за веома кратко време показало се да је тај посао био и те како користан и успешан – само у првој години рад на црно у овој области смањен је 37 одсто.

За две године примене поједностављене процедуре пријављено је око 44.000 сезонских радника, за које је у буџет Србије уплаћено више од четири милиона евра на име пореза и доприноса.

Осим државе која је захваљујући овом систему увећала приход, највећу корист стекли су управо радници на повременим пословима који сад знају шта је сигуран рад јер, премда су ангажовани на краће време, имају право на здравствено осигурање у случају повреде на раду и пензијско осигурање. Они сезонци који су имали статус незапослених задржали су право на накнаду. Права нису губили ни примаоци социјалне помоћи.

“Чачанска јабука” штеди ресурсе а радницима пружа већу заштиту

Овај реформски корак у области рада, остварен захваљујући Министарству рада, Министарству пољопривреде и НАЛЕД-у донео је олакшице и послодавцима који су сада у прилици да брзо и ефикасно у систем уведу сезонске раднике. Међу онима који увелико користе систем електронске пријаве је задруга ”Чачанска јабука“.

Осврћући се на нови законодавни оквир којим су на најмању меру сведене несигурност и недовољна заштита сезонских радника, директор задруге Небојша Јовановић истиче да је систем електронског пријављивања допринео већој одговорности послодаваца.

– Прошле године почели смо да користимо електронско пријављивање. Агенција коју је задруга раније ангажовала за књиговодство прихватила се и тог посла. Електронско пријављивање радника је умногоме олакшало посао и задругарима и књиговођи, то је најједноставнија могућност и значајно нам штеди време и друге ресурсе – каже Јовановић.

”Чачанска јабука“ је, подсећа, основана с првенственим циљем да се заштите пољопривредници, произвођачи воћа. Укључивши се у систем електронског пријављивања, задруга је бољу заштиту омогућила и сезонским радницима који се на пар месеци годишње ангажују за рад у хладњачи.

-Изградили смо хладњачу капацитета 1.250 тона са УЛО опремом. Настојали смо да укључимо што већи број воћара чачанског краја, произвођача јабука, у организовану и технолошки савремену производњу. Велики је број коопераната са којима чланице задруге сарађују и значајне су количине робе коју складиштимо. С обзиром на обим посла у преради и припреми робе за извоз и продају за наше и страно тржиште, неопходна нам је помоћ сезонаца. Сваке године од фебруара до краја јуна ангажујемо 12 до 15 радника. То су послови везани за хладњачу, а и задругари имају своје сезонске раднике у примарној производњи – објашњава Јовановић.

По његовим речима, систем електронског пријављивања којим руководи Пореска управа, а којем се може приступити на порталу www.сезонскирадници.гов.рс је једноставан за пријаву – сваки дан се, у свега пар корака, пријави колико је радника ангажованих у том моменту и на којим пословима. Јовановић наглашава да радници не осете тај трошак, добију надницу која је договорена. Послодавци додатно плаћају око 300 динара дневно на име пореских обавеза за сваког од радника, а то је мање од просечних издатака које су имали приликом пријављивања сезонаца по старом систему.

Од Јовановића сазнајемо да ”Чачанска јабука“ сезонце плаћа 180 или 200 динара по сату, у зависности од тежине посла. Мушкарци раде теже физичке послове на утовару и истовару, а жене су углавном на линијама класирања јабуке.

-То су махом наши дугогодишњи радници, између њих и задруге као послодавца изграђен је однос поверења. Ипак, сада су у повољнијем и сигурнијем положају него пре, када су били ангажовани по уговорима о привременим и повременим пословима – закључује Јовановић.

Поменимо, оснивачи ”Чачанске јабуке“, 24 задругара, у власништву имају више од 120 хектара засада под воћем. Узгајају и шљиву, крушку, вишњу, трешњу… Укупно, годишњи капацитет складиштења свог воћа је око 3.000 тона.

Пријава за пар минута и у пар корака

Систем електронске пријаве сезонских радника је једноставан и јединствен захваљујући примени најновијих информационо-технолошких решења. Тако послодавци на порталу сезонскирадници.гов.рс за пар минута могу да пријаве радника, а то могу да учине и путем мобилне апликације. С друге стране, за сезонце је од користи и то што у сваком моменту могу да контролишу јесу ли пријављени и, у случају потребе, да обавесте инспекцију рада о сваком пропусту послодаваца.

Послодавац може да ангажује једног радника највише 120 дана у календарској години. Са сезонским радницима закључује усмени уговор који ступа на снагу у моменту онлајн пријаве.

– Систем је врло једноставан. Уноси се ЈМБГ радника и у календару обележавају дани у којима се ангажују радници и на којим пословима. На овај поједностављен начин раднике могу да ангажују правна и физичка лица и предузетници, односно сви који имају потребу за плаћеном радном снагом у пољопривреди – објашњава Тиса Чаушевић, шефица јединице НАЛЕД-а за пољопривреду.

На порталу се могу наћи све информације и видео упутства за коришћење портала Сезонски радници, као и мобилне апликације Сезонци. НАЛЕД је у оквиру пројекта “Повећање прилика за запошљавање сезонских радника” организовао широм Србије обуке за коришћење портала, а кроз 17 градова прошао је и Агро Инфо Караван на коме су се пољопривредни произвођачи и сезонски радници из прве руке упознали са поједностављеном процедуром ангажовања на краткотрајним пословима.

-С обзиром на досадашње добре резултате и ефекте увођења система електронске пријаве сезонских радника у области пољопривреде, у плану је проширење система на друге делатности у којима се често јавља потреба за повременим и краткотрајним ангажовањима, пре свега у туризму и угоститељству, грађевини и помоћи у кући – најављује Тиса Чаушевић.