Стартује Агро Инфо Караван за пољопривреднике и сезонске раднике

25.12.2020.

Пољопривредни произвођачи и сезонски радници у 15 локалних самоуправа широм Србије моћи ће из прве руке да се упознају са поједностављеном процедуром ангажовања на сезонским пословима путем портала и мобилне апликације, јер у њихово град стиже Агро Инфо Караван, који организује НАЛЕД, уз подршку Немачке развојне сарадње. Глобални програм „Миграције за развој” део је шире иницијативе „Повратак у нове шансе“, коју финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Након успешно реализоване реформе којом је уведена електронска пријава сезонаца, промоција на терену кључна је за разумевање бенефита легалног ангажовања, како за послодавце тако и за раднике. Почев од 24. децембра, током девет дана свим заинтересованим представницима локалних органа, произвођачима и сезонским радницима биће представљена процедура, предности електронске пријаве и подељен промотивни материјал.\

Агро Инфо Караван посетиће Зрењанин (24.12), Ниш (25.12), Чачак и Краљево (28.12), Суботицу и Бачку Тополу (29.12), Инђију и Сремску Митровицу (05.01), Гроцку (06.01), Свилајнац и Јагодину (11.01), Зајечар и Неготин (13.01) и Сомбор и Врбас (15.01). У циљу поштовања епидемиолошких мера и безбедности, представљања система ће бити одржана на отвореном. Информације о тачном термину и локацији могуће је добити у локалној самоуправи.\

До 2019. године ангажовање сезонских радника у пољопривреди подразумевало је сложену процедуру која је од послодавца захтевала да издвоји око пет сати месечно за ангажовање једног сезонског радника. Због тога је на годишњем нивоу чак 95% сезонаца у пољопривреди радило у сивој зони. Пољопривредни произвођачи данас могу путем веб портала www.сезонскирадници.гов.рс и прве мобилне апликације за сервисе државне управе, да региструју сезонске раднике за само 5 минута, а осим компанија, послодавци могу да буду и власници пољопривредних газдинстава.

Осим за послодавце, нови систем је осигурао бројне бенефите и за сезонске раднике, којима је омогућено да остваре своја права на здравствено осигурање у случају повреде на раду, пензијско и инвалидско осигурање за сваки дан радног ангажовања, као и задржавање статуса незапосленог лица и раније стечених права на новчану социјалну помоћ.