Ангажовање сезонаца преко мобилне апликације

04.04.2019.

НАЛЕД и Пореска управа развили су апликацију за ангажовање сезонских радника у пољопривреди путем „паметних“ телефона. Први пут у Србији омогућено је радно ангажовање преко мобилне апликације и то је уједно и прва потпуно оперативна мобилна апликација за један сервис јавне управе.

Креирана је у оквиру пројекта „Повећање прилика за запошљавање сезонских радника“ који НАЛЕД реализује уз подршку Немачке развојне сарадње - ГИЗ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга. Поред портала www.sezonskiradnici.gov.rs послодавци ће сада имати још један ефикасан алат за регистрацију сезонаца, а радници могућност да на телефону провере да ли су пријављени.

Мобилна апликација учиниће поједностављену процедуру ангажовања још приступачнијом јер су истраживања показала да две трећине корисника предност даје апликацијама у односу на њеб портале као угоднијим за коришћење, а три од четири интернету најчешће приступа преко телефона. Од апликације „Сезонски радници“ зато очекујемо да повећа број послодаваца који у свега пар кликова, уносом ЈМБГ-а, датума када ће радник радити и одабиром врсте посла, на легалан начин могу да обезбеде помоћ у пољопривредним радовима. За прва три месеца примене поједностављену процедуру већ је користило 70 послодаваца – каже председник Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а и директор представништва Атлантик групе за Србију Владимир Чупић.

Подаци система за електронску пријаву показују да је од јануара ове године на пословима у пољопривреди било ангажовано 2.987 сезонских радника који су пријавом остварили право на пензијски стаж и осигурање у случају повреде на раду. За њих је плаћен порез у износу од 4,2 милиона динара, као и готово 12 милиона динара доприноса.

Сезонци су досад ангажовани у 95 градова и општина широм Србије, највише у Војводини. Због сезонског карактера посла, најчешће су били ангажовани на орезивању, као и на пословима који су везани за чишћење, сортирање, паковање и складиштење пољопривредних производа. Интересантно је да је међу 70 послодаваца, сезонце ангажовало и 17 физичких лица.

Помоћ у коришћењу апликације и портала, послодавци и сезонски радници могу да потраже у сервисним центрима који су досад формиране у 83 локалне самоуправе. Њихово успостављање и обуку запослених спроводи НАЛЕД у оквиру истог пројекта. Само у марту организовано је 30 обука на којима је учествовало 604 запослена у локалним самоуправама и послодаваца и нове обуке су планиране до успостављања свих предвиђених сервисних центара.

Мобилна апликација „Сезонски радници“ од 1. априла доступна је за преузимање на Google Play продавници, а ускоро ће бити на располагању и власницима телефона са IOS оперативним системом.