Пријава сезонских радника од сада без папира и само уз ЈМБГ

16.01.2019.

Сезонске раднике у пољопривреди од ове године послодавци ће моћи да ангажују електронски, путем портала www.sezonskiradnici.gov.rs. Поједностављена процедура подразумева да уз упис ЈМБГ-а радника, означе врсту посла, било да је реч о брању, садњи, орезивању или другом, као и да у календару изаберу дан или више дана током којих ће радити.

На сезонским радовима је ангажовано између 65.000 и 80.000 грађана и пракса је показала да чак 95% ради на црно. Уговор на папиру више неће бити потребан, а сама процедура трајаће мање од 10 минута у односу на пет сати колико је захтевала регистрација по уговору о привременим и повременим пословима. Издатак за порез и доприносе нижи је за чак трећину у односу на претходни модел и износиће 300 динара дневно. Нови закон и портал креирани су у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку Немачке развојне сарадње (ГИЗ) током 2018.

- Захваљујем на подршци усвајању једне од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије и реализацији важног корака у дигитализацији јавне управе. Нови систем је показатељ посвећености Владе Србије заштити права раднике и стварању уређеног система за привреду, потврда одговорног вођења државних финансија и представља победу за све три стране – изјавила је премијерка Ана Брнабић на представљању портала, којем су присуствовали министри Зоран Ђорђевић и Бранислав Недимовић, директорка Пореске управе Драгана Марковић и амбасадор Немачке Томас Шиб.

НАЛЕД је уз подршку ГИЗ-а координирао израду софтвера односно портала за пријаву сезонских радника који је предат у надлежност Пореске управе и повезан са ЦРОСО и Националном службом за запошљавање. То ће омогућити да НСЗ током 2019. креира регистар сезонских радника и олакша повезивање послодавца и лица са жељеним вештинама.

Радници ће имати право на пензијско осигурање и здравствену заштиту у случају повреде на раду и моћи ће да (као и инспекције) на порталу у реалном времену провере да ли су пријављени. На сезонским пословима моћи ће да буду ангажовани запослени, пензионери, малолетници од 16 година (у складу са Законом о раду), као и незапослени и примаоци социјалне помоћи који притом не губе права на накнаде које су дотад примали.

Иницијативу за реформу система пријаве сезонских радника покренули су још 2015. пољопривредни произвођачи из Срема, заједно са НАЛЕД-ом и тадашњим градоначелником Сремске Митровице, а сада министром пољопривреде Браниславом Недимовићем.

- Након студијских посета Хрватској и Мађарској, покренули смо иницијативу пред Владом и обезбедили подршку ГИЗ-овог Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга за рад на реформи и израду портала. У наредних неколико месеци спровешћемо 60 обука за послодавце и институције и подржати успостављање сервисних центара у локалним самоуправама за помоћ пољопривредницима у коришћењу платформе. Улазак макар половине сезонаца у легалне токове би у наредних пет година донео не само буџетске приходе од 15 милиона евра већ и подстицај да решење проширимо на грађевинарство и туризам – изјавио је председник УО НАЛЕД-а Владимир Новаковић поводом представљања портала.